Ziekteclassificatie

In de klassieke homeopathie van Samuel Hahnemann staat de ziekte centraal. Hahnemann was de eerste arts die verschillende ziekten indeelde in categorieën. Dit noemde hij de ‘ziekteclassificatie’. Met deze methode kan de klassiek homeopaat alle factoren die aanleiding geven tot ziekte analyseren. Hierdoor ontstaat inzicht in;

  • de oorzaken van acute klachten, zoals een epidemie of een sluimerend aanwezige erfelijke aandoening, die soms opleeft;
  • de oorzaak van chronische ziekten door;
    • chronisch medicijngebruik en vaccinaties (iatrogene ziekten)
    • ziekten ontstaan door een verkeerde leefstijl (pseudo chronische ziekten)
  • erfelijke chronische ziekten (chronisch-miasmatische ziekten)

Klassiek homeopaat RH Ewald Stöteler, met ruim 25 jaar praktijkervaring, ontwikkelde op basis van de ziekteclassificatie van Samuel Hahnemann een visuele weergave, de ziekteclassificatiebloem. In het midden staat de Psora, onze constitutie (wie we zijn) centraal. Daar omheen de verschillende categorieën als bloembladeren weergegeven. Bij de geboorte zijn ze nog in balans, maar naar mate we ouder worden en verschillende factoren ons welzijn beïnvloeden kunnen de bloembladeren uit balans raken. De klassieke homeopathie helpt om het balans weer terug te vinden. De onderliggende tendens van ziekte is meestal vanuit de erfelijkheid bepaald. Als veel leden van een familie last hebben van eczeem, astma en of reuma ligt TBC besmetting in het voorgeslacht hier vaak aan ten grondslag. Zo kan er in de erfelijkheid een tekort, een overdaad, een destructie of een mengvorm hiertussen als een blokkade liggen tussen ziekte en gezondheid. waardoor de patiënt niet uit zichzelf kan genezen.

Samuel Hahnemann vond dus dat niet de klacht van de patiënt centraal moest staan, maar hij zette de ziekte centraal. De klacht vond hij slechts een uiting van een verstoorde situatie. Een teken van onbalans. Hij wilde de verschillende factoren die bij zouden kunnen dragen aan een ziekte in z’n geheel bekijken om op die manier de ziekte op te lossen. Hahnemann classificeerde (categoriseerde) de verschillende factoren en noemde deze werkwijze de Ziekteclassificatie (zie ook: Wikipedia: Ziekteclassificatie). Hij onderscheidde de volgende categorieën;

Erfelijke ziekten Ziektes en risico’s die we vanuit onze ouders of grootouders mee gekregen hebben; familiaire risico’s.

Iatrogene ziekten Dit zijn ziektes en risico’s die ontstaan vanuit geneesmiddelgebruik of vaccinaties; de bijwerkingen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de korte termijn, maar ook de schade op de lange termijn.

Incidenten Hiermee bedoelde Hahnemann onze biografie. Dingen die we meegemaakt hebben en veel impact op ons hebben gehad kunnen invloed hebben op hoe we ons voelen. Er wordt gekeken welke sporen bijvoorbeeld het overlijden van opa, een ernstig ziek zusje of een scheiding op ons hebben achtergelaten?

Acuut miasmatisch Acuut miasmatische ziekten kennen vaak een heftig verloop. De patiënt heeft een longontsteking, een galsteenaanval, hooikoorts, een migraine aanval, dikke darmontstekingen, blaasontsteking enz. Iemand is op dat moment heel erg ziek. Het is een ziekte van binnenuit, vaak getriggerd door een incident, een prikkel van buitenaf. De berken bloeien en de periode van hooikoorts breekt aan. We vatten kou en krijgen een longontsteking. Opa overlijdt en de dochter raakt in een depressie. De echtgenoot wordt ontslagen en krijgt een burn-out.

Epidemische ziekten (tussenziekten) Epidemische ziekten zijn ziekten die via een besmetting van buitenaf worden overgebracht, zoals de griep, legionella, sars, bof, mazelen, rode hond, pfeiffer en anderen. Als we goed gezond zijn dan zijn we prima in staat deze ziektes door te maken zonder ook maar één enkele complicatie. De besmetting en het doormaken van de ziekte blijft dan keurig binnen de perken en maken ons niet ziek.

Sycosis Sycosis is wat specifieker. Hier vinden we alleen informatie wanneer iemand in zijn leven besmet is geraakt met Gonorroe. De besmetting is exogeen en op zich goed te behandelen. Het is ook mogelijk dat er een besmetting met Gonorroe heeft plaatsgevonden bij één van de voorouders.

Syfilis Ook dit is een erg specifieke categorie. Binnen deze categorie is er sprake van een besmetting met de geslachtsziekte Syfilis. Voor deze ziekte geldt hetzelfde als vermeld bij Sycosis. Goed te behandelen wanneer het eerste symptoom zichtbaar wordt. De behandeling vraagt meer tijd wanneer er al sprake is geweest van onderdrukking (antibiotica).

Psora Psora is onze constitutie. We worden geboren met ons eigen lijf, onze eigen erfelijke belasting, mogelijkheden en onmogelijkheden, kwaliteiten en zwakke plekken en deze optelsom staat garant voor onze constitutie. Met onze fysieke en onze mentaal/emotionele gesteldheid valt of staat ons leven. De grootste kunst is om te zorgen voor een optimale balanssituatie. Een optimaal actie-reactiepatroon wat de verstorende invloeden van buitenaf kan elimineren en ons afweersysteem zo wakker mogelijk houdt.

Klassiek homeopaat RH Ewald Stöteler, met ruim 25 jaar praktijkervaring, ontwikkelde op basis van de Ziekteclassificatie van Samuel Hahnemann een visuele weergave, de ziekteclassificatie bloem. In het midden staat de Psora, onze constitutie centraal. Daar omheen de verschillende categorieën als bloembladen weergegeven. Bij de geboorte zijn ze nog in balans, maar naar mate we ouder worden en verschillende factoren ons welzijn beïnvloeden kunnen de bloembladeren uit balans raken. De Klassieke Homeopathie helpt om het balans weer terug te vinden.

Bron: http://www.klassiek-homeopaat.com/