De NVKH is de grootste beroepsvereniging voor Klassiek Homeopaten, met meer dan 600 professionele homeopaten die op deskundige wijze de klassieke homeopathie bedrijven. Een onafhankelijke klachten- en tuchtrechtprocedure, die in samenwerking met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) tot stand is gekomen, maakt deel uit van het NVKH kwaliteitsbeleid.
De bij de NVKH aangesloten homeopaten moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen om lid te worden en blijven van de vereniging. Een klassiek homeopaat is gemiddeld vijf tot zes jaar in opleiding. Tijdens deze opleiding wordt de student geschoold in vijf hoofdrichtingen;
- Klassieke homeopathie; kennis, vaardigheid en inzicht o het gebied van filosofie, techniek, geneesmiddelenbeelden, geneesmiddelenreacties, enz.
- Medische Kennis; inzicht in het lichamelijk functioneren, onderkennen van acute en levensbedreigende situaties.
- Ethiek; respect ten opzichte van patiënt, gelijkwaardige verhouding, vertrouwenspositie, geheimhouding, integriteit
- Psychologie; inzicht in het psychisch functioneren van de mens, inzicht in de therapeutische situatie
- Praktijkvoering; organisatie, waarneming, patiëntenadministratie, structuur van de gezondheidszorg, enz.
Na registratie bij de NVKH volgt men jaarlijks een aantal verplichte nascholingsdagen. Alle leden zijn verbonden aan een werkgroep om regelmatig collegiaal contact te hebben om onderwerpen te bespreken zoals klassiek homeopathische filosofie, bespreken van eigen behandelingen, waarneming van de praktijk en samen te werken bij activiteiten in de regio.
Verder worden alle nieuwe leden gevisiteerd ter controle van de door ons vastgestelde criteria met betrekking tot praktijkinrichting en praktijkvoering, informeren van de patiënten, bereikbaarheid van de praktijk en de waarneming van de praktijk.
Alle bij de NVKH aangesloten klassiek homeopaten mogen als kwaliteitskeurmerk de gedeponeerde titel R-HOM voeren.
Soorten homeopathie
Om de klassieke homeopathie goed te kunnen uitoefenen, is een lange studie noodzakelijk. Ook nadat men in de praktijk begonnen is vergt het veel studie om de vakkennis op peil te houden . Er wordt veel tijd uitgetrokken voor de consulten en de uitwerking hiervan, waardoor per dag maar een beperkt aantal patiënten (6 tot 8) kan worden behandeld. Dit heeft ertoe geleid dat er pogingen zijn ondernomen om de homeopathie op een meer eenvoudige wijze toe te passen.
Zo ontstonden de “klinische” homeopathie en de “complex” homeopathie. In de klinische homeopathie geeft men homeopathische middelen voor afzonderlijke klachten; een middel voor hoofdpijn, een ander middel voor aandoeningen van de luchtwegen, weer een ander middel voor spijsverteringsstoornissen enz. Men handhaaft hier de klachtgerichte benaderingswijze van de reguliere geneeskunde, waarbij men in plaats van allopathische medicijnen één of meerdere homeopathische middelen voorschrijft. Omdat de middelen niet worden voorgeschreven op grond van het totale symptomenbeeld, is de werking dikwijls meer plaatselijk en van kortere duur. Soms treedt een verschuiving van klachten op.
In de complexhomeopathie worden verschillende homeopathische middelen met affiniteit tot bepaalde klachten samengevoegd. Het is dan betrekkelijk eenvoudig om voor een bepaalde kwaal een middel uit te zoeken. Zo kan men bijvoorbeeld voor hooikoorts een bepaald mengsel van middelen in één flesje geven en voor hoest een combinatie van weer andere middelen. Sommige van de middelen die in het flesje zitten kunnen een verlichting van klachten geven. De ervaring is dat langduriger gebruik noodzakelijk is en dat klachten soms eerder terugkeren dan wanneer een homeopathisch middel op een totaal symptomenbeeld is voorgeschreven.
De klassieke homeopathie gaat uit van een holistische visie. Dit betekent dat een middel niet uitsluitend wordt voorgeschreven op lichamelijke klachten, maar op de gehele mens. Daarom is het van belang dat de klassiek homeopaat zoveel mogelijk van de patiënt te weten komt. In het eerste consult zal de klassiek homeopaat dan ook proberen zich een totaalbeeld te vormen van de lichamelijke en psychische klachten, de leefgewoonten en de persoonlijkheid van de patiënt. Alleen op deze wijze kan een middel gevonden worden dat bij de patiënt past.
Lijken de klachten van alle patiënten met dezelfde ziekte op het eerste gezicht dus min of meer hetzelfde, de homeopaat zoekt naar een individueel beeld van de patiënt. Als dit beeld duidelijk is, dan past hier een specifiek homeopathisch middel bij. Dit is de reden dat tien patiënten met dezelfde aandoening van een klassiek homeopaat allemaal een ander middel kunnen krijgen.
Een homeopathisch geneesmiddel wordt dus heel individueel voorgeschreven.
Bij het voorschrift is niet alleen de hoofdklacht van belang, maar vooral de persoon achter de klachten. Een persoonlijk consult bij een klassiek homeopaat is noodzakelijk om de juiste middelen bij uw “klachtenbeeld’ te vinden. U leest daarover meer op deze pagina.
Indien u meer wilt weten over klassieke homeopathie kunt u op deze pagina gratis folders en de Nederlandse Homeopathiegids bestellen. In deze gids krijgt u antwoord op de meest gestelde vragen over homeopathie.